Grill gazowy

Kiedy zima wreszcie się kończy, wszystko dookoła rozkwita, wzrasta temperatura i chęć do przebywania na świeżym powietrzu, nieodzownym atrybutem każdego prawdziwego Polaka staje się grill. Wybór odpowiedniego sprzętu nie jest jednak wcale taki prosty. Tym razem podpowiadamy, jak wybrać dobry grill gazowy.

Wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego wiele osób zadaje sobie pytanie, jaki grill będzie najlepszy. W ofercie aż roi się od rozmaitych urządzeń. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Grill gazowy wydaje się być najrozsądniejszym wyborem. Dlaczego?

Grill gazowy, węglowy czy elektryczny?

Najbardziej popularny jest, bez wątpienia, grill węglowy. Można go kupić za niewielkie pieniądze, a w ofercie dostępne są urządzenia o różnych rozmiarach. Nie jest on jednak najprostszy w obsłudze. Do jego eksploatacji potrzebny jest węgiel albo brykiet, który należy dobrze rozpalić. Podczas grillowania potraw kapiący na rozgrzany węgiel tłuszcz powoduje wydzielanie szkodliwych substancji. Na dodatek, czyszczenie tego typu urządzenia jest wyjątkowo uciążliwe. Za grill gazowy trzeba więcej zapłacić, a do jego eksploatacji konieczny jest gaz. To jednak sprzęt, który możemy łatwo obsługiwać i precyzyjnie regulować temperaturę. Jest zdecydowanie łatwiejszy w czyszczeniu, szybszy i zdrowszy. Poza tym, grille gazowe również są dostępne w różnych rozmiarach, na przykład turystycznych i świetnie nadają się na biwak. Grill elektryczny niewiele różni się od gazowego. Jedynym minusem jest jednak konieczność podłączenia do zasilania. Takie rozwiązanie raczej nie sprawdzi się podczas biwakowania.

Czy grillowanie na gazie się opłaca? Owszem. Grill gazowy jest znacznie tańszy w użytkowaniu niż grill węglowy. Jedna butla z gazem wystarcza mniej więcej na 40 godzin grillowania, a jedna godzina grillowania na dobrej jakości grillu gazowym kosztuje w przybliżeniu 2 złote.

Jak wybrać dobry grill gazowy? Na co zwrócić uwagę?

Oczywistym jest, że tego rodzaju sprzęt musimy dostosować do własnych potrzeb. Jednym zależy na mobilnym urządzeniu, które sprawdzi się w każdych warunkach, inni stawiają na solidny, masywny model, który przy okazji będzie ozdobą ogrodu. Jest jednak kilka parametrów, które należy wziąć pod uwagę, bez względu na to, w jakich okolicznościach grill gazowy będzie nam służył.

  • Grill gazowy – ruszt – to bardzo ważny element każdego grilla. Wielkość powierzchni rusztu określana jest zazwyczaj w metrach kwadratowych. Niektóre modele, obok głównego rusztu, posiadają dodatkową półkę oddaloną od źródła ciepła. Takie rozwiązanie przyda się na przykład podczas grillowania produktów, które nie lubią wysokich temperatur lub do utrzymania ciepła gotowych potraw. W ofercie znajdziemy głównie ruszty wykonane z żeliwa lub stali szlachetnej. Te pierwsze mają większą moc i są dwustronne. Drugie są bardziej wytrzymałe i łatwiejsze w czyszczeniu. Warto również zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonano żeberka rusztu i czy przerwy między nimi nie są zbyt duże. Należy pamiętać o jednej zasadzie – im cięższy ruszt, tym lepszy, głównie dlatego, że dłużej utrzymuje ciepło. Dobrze, jeśli ruszt łatwo się zdejmuje.
  • Grill gazowy – piekarnik – ważne, by piekarnik był pojemny. Zagwarantuje to bowiem lepszy obieg temperatury, właściwą cyrkulację powietrza. Zwróćmy uwagę na materiał, z którego został wykonany. Powinien być, przede wszystkim, odporny na działanie wysokiej temperatury.
  • Grill gazowy – pokrywa – dobry grill gazowy powinien mieć solidną pokrywę wykonaną z trwałych i odpornych na temperaturę materiałów. Pomaga ona utrzymać stałą temperaturę i chroni przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi (deszcz, silny wiatr).
  • Grill gazowy – palniki– w dobrym grillu gazowym palniki powinny mieć dużą średnicę i specjalne otwory umożliwiające wydobywanie się płomieni z dwóch stron. To zagwarantuje utrzymanie stałej temperatury i szybsze nagrzewanie. Im więcej palników, tym większa wydajność urządzenia.
  • Grill gazowy – wbudowany termometr – to przydatny dodatek, bowiem przygotowanie niektórych potraw wymaga utrzymania właściwej temperatury. Regulacja temperatury pozwala przygotować idealne dania. Najczęściej możliwa jest regulacja w zakresie do 180 stopni Celsjusza.
  • Grill gazowy – aromatyzery – ich jakość wpływa na smak potraw. To pofałdowane blaszane przestrzenie znajdujące się między rusztem a palnikami. Zbiera się w nich tłuszcz, który odparowując nadaje potrawom aromat. Aby aromatyzery odpowiednio spełniały swoją rolę, powinny pokrywać jak największą przestrzeń pod rusztem.
  • Grill gazowy – szafka – dobry grill gazowy powinien być wyposażony w dużą szafkę, która bez trudu zmieści butlę z gazem. Wpłynie to na wygodę użytkowania oraz estetykę samego urządzenia.
  • Grill gazowy – pojemnik na wiórki – dla miłośników tradycyjnego smaku potraw przygotowywanych na grillu węglowym, producenci urządzeń gazowych oferują ciekawe rozwiązanie, mianowicie specjalny pojemnik, w którym można umieścić wiórki różnych drzew. Pozwala to uzyskać wyjątkowy aromat dań.
  • Grill gazowy – kuchenka boczna – to dodatkowe wyposażenie, które zwiększa komfort i zakres użytkowania urządzenia. Dzięki bocznej kuchence możemy na przykład podsmażyć cebulkę czy zagotować wodę.

Grill gazowy – rozmiar

To pytanie zadaje sobie wiele osób poszukujących idealnego grilla gazowego. Jaki rozmiar urządzenia wybrać? Do wyboru mamy modele stacjonarne o dużych rozmiarach, które są masywne i ciężkie. W ofercie znajdziemy również grille gazowe do zabudowy, które można idealnie wkomponować w styl ogrodu. Na rynku spotkamy także grille gazowe turystyczne – lekkie i mobilne, idealne na biwak. Wszystko zależy od naszych potrzeb i oczekiwań.

Aby odpowiednio wybrać rozmiar grilla gazowego, należy wziąć pod uwagę, ile osób będzie najczęściej z niego korzystać. Kluczowe znaczenie ma tutaj wielkość rusztu. Ciekawym rozwiązaniem jest grill gazowy dwupalnikowy. Więcej palników gwarantuje równomierne rozprowadzenie temperatury i lepszą kontrolę nad grillowanymi potrawami. W ofercie znajdziemy również grille gazowe z dwoma piekarnikami, które umożliwiają jednoczesne grillowanie dwóch potraw, w różnych temperaturach.

Aby korzystanie z grilla gazowego było wygodne, należy dostosować go do miejsca, w którym będziemy grillować. Jeśli nie mamy na przykład dużej przestrzeni, na której możemy przygotowywać potrawy, przydatne mogą okazać się dodatkowe półki czy blaty przy grillu. Konstrukcja grilla gazowego ma duże znaczenie i powinniśmy się dobrze zastanowić przed wyborem konkretnego modelu.

Grill gazowy – niezbędne akcesoria

Aby w pełni cieszyć się przygodą z grillowaniem, należy zaopatrzyć się w kilka akcesoriów, które ułatwią i uprzyjemnią to zadanie. Do grillowania przyda się zestaw tradycyjnych narzędzi – dobrej jakości szczotka, szczypce i łopatka. W ofercie znajdziemy również specjalne płyty żeliwne, które posłużą między innymi do przygotowywania burgerów, deski z cedrowego drzewa do grillowania ryb, stojaki do pieczenia kaczki czy kurczaka, kamienie do przygotowania idealnej pizzy czy brytfanny do żeberek.

Do czyszczenia i konserwacji grilla gazowego potrzebna będzie specjalna szczotka z włosiem drucianym i rozpylacz oleju. Po usunięciu zwęglonych pozostałości po grillowaniu, ruszt najlepiej pokryć warstwą oleju, dzięki czemu będzie miał nieprzywierającą powierzchnię podczas kolejnego grillowania.

Aby odpowiednio przechowywać grill gazowy potrzebny nam będzie specjalny pokrowiec, który ochroni urządzenie przed zmiennymi warunkami atmosferycznymi.

Ile kosztuje grill gazowy i gdzie kupić?

Ceny urządzeń są bardzo różnorodne i zaczynają się mniej więcej od 500 złotych. Najbardziej zaawansowane modele mogą kosztować nawet kilka tysięcy złotych.

One thought on “Grill gazowy

  • 23 sierpnia 2018 at 14:17
    Permalink

    Świetny artykuł:) szkoda tylko że nie piszesz w jakich markach należy wybierać – u nas jest ich pełno, stąd problem ze znalezieniem grilla w dobrych pieniądzach nie będącego chińską podróbką. U nas popularne marki to Broil King i Weber, ale cena za nie jest wysoka. Fajnie plasują się grille gazowe Barbecook, dobra jakość w przystępnej cenie. W Landmannie sporo grilli w różnych cenach od kilku set zł do kilkunastu tysięcy. Wszystko zależy od zasobności portfela.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *